Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Hizmet İhracatçıları Toplantısı’nda konuştu. İfade
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin dünya hizmet ihracatındaki payını yüzde 2’ye çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.
Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB), Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, HİB’in katıldığı “Hizmet İhracatçıları Toplantısı ve 2022 İhracatı Toplantısı”nda 2022 yılında en çok hizmet ihracatı yapan firmaları açıkladı. Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç. Törende şampiyonları ödüllendirdi.
Bolat törende, küresel ticaretin gerilediği kırılgan ortamda hizmet ticaretinin değerinin daha da arttığını, özellikle cari açık sorunu yaşayan ülkeler için hizmet ihracatının değerinin çok daha yüksek olduğunu anlattı.
Hizmetler bölümünün mal ticaretini kolaylaştırıcı etkiler sağlayan bir dal olduğunu belirten Bolat, “Ayrıca turizmden ulaşıma, yazılım-bilişimden kültürel faaliyetlere, sağlık hizmetlerinden turizme kadar birçok alanda büyük gelişmeler yaşanıyor. dizi-film ihracatından danışmanlık hizmetlerine kadar eğitim hizmetleri ve ülkemiz için de geçerli.” Önemli fırsatlar ortaya çıkıyor.” dedi.
Bolat, dijital teknolojideki hızlı değişimlerin, iklim değişikliği ve beraberinde gelen yeşil dönüşüm gibi konuların, küresel salgın hastalıklar ve göçler, kuraklık krizi, yaşlanan nüfus ve genç neslin yeni taleplerinin hizmetler alanında ve sunum biçiminde büyük fırsatlar sunduğunu belirtti. hizmetlerin.
Küresel ekonomiBolat, ticaret ve ticaretteki olumsuz gidişata, bölgede devam eden çatışmalara ve 6 Şubat depremine rağmen Türk ekonomisinin yatırıma, üretmeye, ihracata ve istihdam sağlamaya devam ettiğini belirterek, şöyle devam etti:
“2021 yılında yüzde 11,4 büyüyerek dünyanın en yüksek büyüme oranına sahip 3 ülkesi arasında yer aldık. Mal ve hizmet ihracatının büyümeye katkısı 5,3 puan gibi yüksek bir seviyede gerçekleşti. Yine 2022 yılında ise ekonomi yüzde 5,5 büyüdü, mal ve hizmet İhracatımız bu büyümenin yarısına olumlu katkı sağladı.Böylece ihracat büyümenin itici gücü olmaya devam etti.2022 yılında 254 milyar 200 milyon dolarlık mal ihracatıyla tarihi rekora ulaştık 89 milyar dolarlık hizmet ihracatı Bir anne babanın çocuklarına baktığı gibi “Biz de Ticaret Bakanlığı ve hükümet olarak ihracatçılarımıza mal ve hizmet ihracatında da aynı şekilde destek oluyor, onları sahipleniyoruz.”
“Hizmet ihracatında dünyanın geri kalanından daha hızlı büyüdük”
Ömer Bolat, hizmet ihracatının geliştirilmesinin Türkiye Yüzyılı vizyonunda önemli bir unsur olduğunu belirterek, “Dünyayla karşılaştırıldığında hizmet ihracatı son 10 yılda ortalama yüzde 4,5 oranında büyüdü. Türkiye’de hizmet ihracatı İhracat yıllık ortalama yüzde 7,3 arttı, bu da demek oluyor ki dünyadan daha hızlı.” “Büyüdük. Hizmet sektörünün büyük potansiyelini ihracata dönüştürmesini ve yapılan büyük yatırımların meyvelerini görmekten büyük mutluluk duyuyoruz.” değerlendirmesini yaptı.
Bolat, 2021 yılında 61,5 milyar dolar olan hizmet ihracatının 2022 yılında yüzde 45 artışla 89 milyar dolara ulaştığını ve bunun Cumhuriyet tarihinin zirvesi olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti:
“Dünyadaki payı yüzde 1,3’e çıktı. Dünya hizmet ihracatı yıllık 7 trilyon dolar civarında, mal ihracatı ise 25 trilyon dolar civarında. Biz de bu küresel rakamlar içindeki payımızı artırmaya çalışıyoruz. Mal ihracatındaki payımız yüzde 1 25 trilyon dolar içinde yüzde 255 milyar dolar.” 1,03’e çıkardık. Ancak hedeflerimiz büyük, inşallah 2028 yılında dünya mal ihracatındaki payımızı yüzde 1,2’ye, toplam mal ihracatımızı 375 milyar dolara, hizmet ihracatında ise 200 milyar dolarlık mutlak hedefle çıkaracağız. bu da dünya hizmetlerinde toplam 375 milyar dolarlık ihracata yol açacak. “İhracattaki payımızı yüzde 2’ye çıkarmayı hedefliyoruz.”
Hizmetler sektörünün alt birimlerinde ihracat rekorları kırıldığını, turizmden ulaşım ve lojistiğe, sağlık ve eğitimden bilişim sektörüne kadar önemli başarılara imza atıldığını belirten Bolat, dizi sektöründe büyük atılım yaşandığını söyledi. .
Bolat, “Hollywood son 100 yılda ABD için ne ifade ettiyse ve Amerikan kültürünü dünyaya nasıl yaydıysa, bugün Türkiye’de çekilen film serisiyle 800 milyonluk dünya izleyicisine ulaştı. Dal, bizim Ülkemizi, şehirlerimizi, kültürümüzü, turistik bölgelerimizi, tarihi zenginliklerimizi, leziz yemeklerimizi.” “Dizi ve sinema sektörümüz turizme, ulaşıma, alışverişe, ticarete ve her branşa yumuşak güç olarak dışsal fayda sağlıyor.” dedi.
Türkiye’nin bilişim ve yazılım sektöründe büyük atılım yaptığını belirten Bolat, şu anda 3 milyar dolara yakın ihracat yapan sektörün 5-6 yıl içinde 30 milyar dolara ulaşmayı hedeflediğini belirtti.
“Hizmet ihracatında bu yıl 100 milyar doları aşacağız”
Ticaret Bakanı Bolat, geçen yılki 89 milyar dolarlık hizmet ihracatının 50 milyar dolarının net fazla olduğunu belirterek, hizmet ihracatının dış ticaret açığının kapatılmasında çok önemli bir işlevi olduğunu vurguladı.
Hizmetler sektöründe ihracatın 2023 yılında da artmaya devam ettiğini belirten Bolat, şunları kaydetti:
“Ocak-eylül döneminde yüzde 14,3 artışla 75 milyar dolarlık hizmet ihracatı gerçekleşti. Son 12 aya baktığımızda rakam 100 milyar dolara, 98 milyar 300 milyon dolara yaklaştı. İnşallah son dönemde de olacak. 3 ayda hizmet ihracatı 100 milyar dolar arttı, milyar doları aşacağız. Bu noktada Türkiye’nin hizmet ihracatının da katkısıyla cari işlemler hesabında olumlu gelişmeler kaydetmeye başladığını özellikle ifade etmek isteriz. Dış ticarette temmuz ayından itibaren mal ihracatında artışlar başladı. Eylül ayında yaklaşık 2 milyar dolar cari fazla verdik. Bu, “Bu, son 23 ayın en yüksek aylık cari fazlası. Ekim ayından da umutluyuz. Çünkü dış ticaret açığımız 6,7 milyar dolardı. Kasım ayına ihracatta iyi başladık. İnşallah cari açığımızı geçen yılki 48 milyar doların altında tutacağız.”
Ticaret Bakanlığı’nın hizmet ihracatına verdiği desteğe ilişkin Bolat, “Hizmet ihracatçılarımıza 2022’de 1 milyar lira, 2023’te ise 1 milyar 700 milyon lira destek ödemesi yapıldı. Hizmet ihracatçılarımıza verdiğimiz destek, 2022’de 1 milyar 700 milyon liraya ulaştı. Yıl sonuna kadar 2,5 milyar lira. Gelecek yıl “Türkiye’ye 5 milyar liranın üzerinde destek paketleri hazırladık. Bunun müjdesini şimdiden verebilirim.” değerlendirmesini yaptı.